15 Telramen tellen verkeer in de gemeente Kortenberg


Verkeerstellingen voor Kortenberg

Hoe ga jij naar het werk, naar de winkel, naar school? Gaat dat vlot of eerder frustrerend traag? En hoe zou het beter, veiliger, gezonder of aangenamer kunnen? Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat komt? Zowel qua fietsers, auto’s als vrachtwagens? Het zijn vragen waar de gemeente Kortenberg van jou als inwoner een antwoord op wilt.

Nieuwe sensor telt het verkeer in je straat

Bedoeling is inzicht te krijgen in het verkeer in jouw straat. De gemeente stelt een jaar lang 20 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf je huis. We zoeken hiervoor 15 bewoners van Kortenberg die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Na een periode tellen met Telraam ontdek je hoe deze tellingen kunnen bijdragen aan inzichten rond mobiliteitsvraagstukken uit jouw buurt.

Vragen als hoeveel fietsers passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag? Hoe snel rijdt het verkeer?  Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent?

Door gedurende een lange periode permanente Telraam metingen uit te voeren kunnen er gegevens worden verzameld voor het beantwoorden van deze vragen. En kunnen deze meetgegevens bijdragen aan het mobiliteitsbeleid in Kortenberg.

We willen in Kortenberg met deze 15 telramen vooral focussen op de straten waar er veel doorgaand verkeer is. Tel je mee?

Hoe werkt Telraam?

Voor een goed mobiliteitsbeleid zijn verkeerstellingen steeds de basis. Telraam past innovatieve technieken toe die het mogelijk maken dat je als bewoner kan meedoen met deze verkeerstellingen, makkelijk vanuit je eigen straat. De Telraamsensor hang je aan een raam op de eerste of tweede verdieping, geen gelijkvloers. Belangrijk is een vrij zicht op de straat vanuit het raam (dus geen bomen die het zicht verhinderen). Daarnaast heb je een wifiverbinding en een stopcontact nodig.

Bij aanmelding als kandidaat wordt gevraagd naar een foto van het zicht op de straat vanuit je raam. Dit essentieel om vast te stellen of jouw raam geschikt is voor dit experiment. Op basis van deze inschrijvingen en de adressen zal een keuze gemaakt worden die eveneens de spreiding over de gemeente garandeert.

De data die burgers verzamelen met de sensor zijn anoniem, online en openbaar beschikbaar op de Telraam website.

Wat kun je verwachten?

Als jouw raam wordt geselecteerd, krijg je een Telraam sensor en een uitnodiging voor een workshop waarin je meer informatie en uitleg krijgt. Tijdens het project krijg je technische ondersteuning en kan je bij Telraam terecht met allerhande vragen.

Telraam is een nieuw initiatief rond verkeerstellen met de burgers waar de gemeentebestuur van Kortenberg samen met Gemeentelijke Adviesraad voor Mobiliteit en Verkeersveiligheid (GAMV) nu mee van start gaat. Meer info hierover vind je hier : https://www.kortenberg.be/telraam-wil-jij-het-verkeer-bij-jou-thuis-meten

Meedoen?

Intussen werden alle kandidaten geselecteerd en werd er ook een reservelijst aangelegd. Voorlopig kunt u zich dus niet meer aanmelden voor dit netwerk (tenzij u een specifieke uitnodiging heeft ontvangen voor uw straat).