Telnetwerk in Kalmthout


Telraam telt het verkeer in je straat

In het voorjaar van 2021 gingen we van start met 30 bewoners uit Kalmthout die startten om als burgerwetenschapper verkeerstellingen uitvoerden met Telraam.

Deze tellingen kunnen bijdragen aan inzichten rond mobiliteitsvraagstukken uit jouw buurt. Deze woonstraten en kleinere verkeersassen zijn straten waar vaak precieze en gedetailleerde verkeersmeetgegevens voor ontbreken. Metingen met Telraam kunnen bijdragen om een goed en volledig beeld te krijgen van het effectieve gebruik van jouw straat.

Vragen als hoeveel fietsers passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag? Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent? Door permanente Telraam metingen gedurende een lange periode uit te voeren kunnen er in het beantwoorden van deze, en andere, vragen gegevens worden verzameld.

Vanuit de gemeente Kalmthout werd beslist om het Telraam project ook in 2023 verder te zetten. 

Hoe werkt Telraam?

Aan mobiliteitsbeleid liggen meestal verkeerstellingen ten grondslag. Innovatieve technieken die bij Telraam worden gebruikt maken het mogelijk dat ook jij als bewoner kunt meedoen met deze verkeerstellingen, makkelijk vanuit je eigen straat. 

De Telraamsensor hang je aan een raam op de eerste of tweede verdieping, geen gelijkvloers. Belangrijk is een vrij zicht op de straat vanuit het raam. Daarnaast heb je een wifi-verbinding en een stopcontact nodig.

Om vast te stellen of jouw raam geschikt is voor dit experiment, zal er een selectie plaatsvinden. Zo word je bij de aanmelding gevraagd om een foto aan te leveren van het zicht op de straat vanuit je raam. En willen we graag een spreiding over de gemeente bewerkstelligen. Daarom maken we op basis van de inschrijvingen en adressen een keuze.

Alle tellingen zijn als open data beschikbaar op de Telraam homepagina.

Wat kun je verwachten?

Als jouw raam wordt geselecteerd, krijg je de Telraam sensor en een uitnodiging voor een workshop waarin je meer informatie en uitleg krijgt. Tijdens het experiment krijg je technische ondersteuning en kan je bij Telraam terecht met allerhande vragen.

Meedoen?

Wil je meedoen met Telraam in Kalmthout? Meld je hieronder aan voor 30 maart 2021.

Alle kandidaten vernemen begin april of ze geselecteerd zijn. De geselecteerden ontvangen dan ook een uitnodiging voor een eind april.