Het Telraam V1 was de eerste concept-sensor van Telraam en startte een revolutie op het gebied van verkeerstellen. Deze hebben we nu naar een hoger niveau getild dankzij onze speciaal gebouwde Telraam S2 sensor.
Hoewel we geloven dat de Telraam S2 sensor meer nauwkeurigheid en precisie biedt alsook een sterk verbeterde gebruikerservaring biedt voor citizen science, zullen we de komende jaren ook de bestaande Telraam V1-apparaten blijven ondersteunen.
Tijdens de zomer van 2018 zat een groepje transportingenieurs, datawetenschappers en ontwikkelaars samen bij TML om een nieuwe methode te bedenken voor het aanleveren van verkeersgegevens: een focus op het voorheen onontdekte lokale schaal, met continuë gegevens én voor een fractie van de kosten van bestaande verkeersmonitoringsystemen.
De ervaring van het team leidde hen ertoe zich te focussen op het bouwen van iets kleins, eenvoudigs en betaalbaars, maar nog steeds geschikt voor het beoogde doel. Het uiteindelijke toestel zou bij de burgers op de ramen moeten kunnen leven, om daar dan het werkelijke 'uitzicht' op de straat weer te kunnen geven, en dit zonder als indringer over te komen. Op deze manier zou het in grote aantallen kunnen worden ingezet om een voleldig beeld te krijgen in een breed scala aan straten, inclusief kleine straten en woonwijken, die vaak niet door traditionele telopstellingen gedekt worden.
Het prototype werd gebouwd met kant-en-klare componenten zoals een Raspberry Pi microcomputer en een camera die aan de bovenvermelde criteria voldeed, het detectiealgoritme werd daarentegen wel intern ontwikkeld. De ontwikkeling van de sensor was klaar voor het einde van de zomer (2018), waarna een basis back-end en front-end vanaf nul werden opgebouwd en de eerste batch van 50 sensoren begin 2019 in Leuven werd uitgerold. Tegen de tijd dat de Telraam S2 in maart 2023 werd gelanceerd, waren er wereldwijd al meer dan 5000 Telraam V1-apparaten verkocht.
Omdat de meeste van de Telraam gebruikers enkel verkeer willen tellen en niet noodzakelijkerwijs technisch onderlegd zijn om met Raspberry Pi's te werken, verkopen we sinds de release in het voorjaar van 2023 alleen nog de Telraam S2. We weten echter dat er ook nog genoeg techneuten zijn die graag aan de slag willen, en voor hen blijft de V1-sensor met Raspberry Pi een geweldig hulpmiddel om mee te spelen. Daarom ondersteunen blijven we niet alleen de bestaande V1-sensoren op het terrein ondersteunen, maar ook de nieuwe installaties met zelfgebouwde Telraam V1-apparaten. Als je verkeer wilt tellen en niet bang bent voor een Raspberry Pi-project, lees dan verder!Voor meer informatie over de technische vereisten, objectclassificatie, nauwkeurigheid en mogelijke beperkingen, gegevenskalibratie en vragen over de snelheidsgegevens kunt u terecht op onze FAQ.