In 2022 lanceerden de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club (ADFC) Berlin, een nationale belangenorganisatie voor fietsers, en het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), een Duits onderzoeksinstituut, het project "Berlin zählt Mobilität". Dit burgerwetenschapsinitiatief heeft als doel om Berlijnse buurten leefbaarder en veiliger te maken. Door de inzet van meer dan 100 Telraam-verkeerstelapparaten kregen bewoners de mogelijkheid om realtime lokale verkeersgegevens te verzamelen, waaronder tellingen van gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers. Deze data stelt gemeenschappen in staat om onderbouwd te pleiten voor beleidsveranderingen en stedelijke planning.
Bewoners werden uitgenodigd om Telraam-apparaten in hun woning te installeren. De ADFC wierf deelnemers onder haar ledenbestand en andere enthousiaste vrijwilligers via een open oproep. De Telraam-sensoren werden vanaf 2023 geleidelijk geïnstalleerd en ook in 2025 worden er nog nieuwe sensoren toegevoegd. De geaggregeerde data werd openbaar beschikbaar gemaakt via www.telraam.net en via een eigen dashboard ontworpen door de ADFC, met gebruik van de Telraam API. Team Telraam leverde de sensoren en gaf de lokale ADFC-organisatie training over het gebruik van de API en het Telraam-netwerkdashboard, zodat zij de groep van vrijwilligers konden beheren en het netwerk van Telraam-apparaten kan beheren.
Het project slaagde erin een netwerk op te zetten van door burgers beheerde verkeerstellers in heel Berlijn, wat waardevolle data opleverde die gebieden met nood aan verkeersmaatregelen in kaart bracht. Deze bottom-up aanpak verhoogde niet alleen het bewustzijn over lokale verkeersproblemen, maar gaf bewoners ook de middelen om zich effectief in te zetten voor positieve veranderingen in hun buurt. Het project is bovendien een uitstekend voorbeeld van hoe je met Telraam-data een eigen dashboard kan bouwen, via onze API (zie screenshot hieronder).
"Berlin zählt Mobilität" toont aan hoe Telraam de kracht van burgerwetenschap kan activeren binnen stedelijke planning. Het laat zien hoe dataverzameling, aangedreven door de gemeenschap (ADFC), gecombineerd kan worden met de behoefte aan verkeersgegevens vanuit een onderzoeksinstituut (DLR). Daarnaast bewijst dit project dat Telraam een flexibel platform is, waarmee lokale partners volledige controle kunnen nemen over het beheer van de groep van vrijwilligers en de sensoren, evenals over de publicatie van data via eigen tools.