's Morgens wanneer de school begint en 's avonds, nadat de laatste bel gaat, is de straat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, alleen voetgangers en fietsers kunnen er passeren, terwijl auto's een alternatieve route moeten nemen.
Op 21 locaties in de gemeente Herzele werden verkeerstellers geïnstalleerd. De gegevens gaven duidelijke inzichten voor de belangrijkste vragen, zoals: nam het verkeer toe in de omliggende straten? Of: was er een merkbare verschuiving van auto's naar fietsen of openbaar vervoer?
Naast de 21 verkeerstellers zijn er 10 luchtkwaliteitssensoren geïnstalleerd om de luchtemissie te monitoren. Het doel was om te achterhalen of de schoolstraat niet alleen het verkeer beïnvloedde, maar ook de luchtkwaliteit.
Hierdoor kon de gemeente Herzele zowel de verkeers- als de luchtkwaliteit tegelijkertijd monitoren en indien nodig ingrijpen. Alle gegevens zijn geïntegreerd in een online dashboard, waardoor bewoners en andere belanghebbenden gemakkelijk toegang hebben tot de resultaten en deze op een eenvoudige manier kunnen interpreteren. Verken zelf de bevindingen op het Policy Monitoring Dashboard (PMD).
Hoe is het schoolstraatproject begonnen?
Als onderdeel van het Europese CompAir-project was een gemeente nodig die bereid was een schoolstraat in te voeren om de impact ervan op zowel verkeer als luchtverontreiniging te bestuderen. De gemeente Herzele bood zich aan, omdat er al lokale belangstelling was voor het testen van een dergelijk initiatief.
Aanvankelijk leek het rekruteren van voldoende bewoners om verkeerstellers te installeren een uitdaging. Dankzij Paul - een toegewijde lokale vrijwilliger die persoonlijk van deur tot deur ging en pleitte voor Telraam - heeft Telraam op meer dan 20 locaties een teller kunnen installeren waardoor uitgebreide monitoring mogelijk bleek. Meer hierover in dit bericht.
De resultaten van de verkeerstellingen bevestigen dat de schoolstraat in Herzele een succes was. Het verhoogde het verkeer in naburige straten was niet significant en de bewoners, leerlingen en de schooldirectie reageerden allemaal positief. Zelfs de lokale politie steunde het initiatief.
Uit de monitoring van Telraam bleek dat er in 1 nabijgelegen straat een lichte toename van het verkeer was. Dankzij de voortdurende gegevensverzameling werd het probleem vroegtijdig vastgesteld en werden aanvullende maatregelen voorgesteld om het effectief, maar ook efficiënt aan te pakken.
Het schoolstraatproject in de gemeente Herzele laat zien hoe Telraam waardevolle inzichten biedt voor het evalueren en verfijnen van nieuwe verkeersmaatregelen. Door de impact continu op te volgen, zorgt het ervoor dat initiatieven zoals schoolstraten effectief, aanpasbaar en ondersteund worden dankzij een datagedreven beleid.